Naslovna O nama Galerija Kontakt & lokacija
           
Haloterapija Slana Soba Kromoterapija Terapija Glazbom Halogenerator Indikacije & Kontraindikacije  
 
 
Haloterapija

Haloterapija svoje korijene ima u speleoterapiji koja predstavlja terapijsku metodu baziranu na prolongiranom boravku u specifičnim mikroklimatskim uvjetima koji postoje u kraškim špiljama, jamama i rudnicima soli. Posebno efikasnom među oblicima speleoterapije pokazala se haloterapija - terapija bazirana na boravku u mikroklimatskim uvjetima koji izvorno postoje u rudnicima soli.
Počeci haloterapije sežu u 19. stoljeće, kada su poljski liječnici počeli sistematizirati svoja opažanja o znatno rjeđem pobolijevanju od plućnih bolesti rudara zaposlenih u rudnicima soli. U istom stoljeću, također u Poljskoj, otvoren je prvi podzemni sanatorij za liječenje haloterapijom smješten u napuštenim rudnicima soli. Sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, razvojem tehnologije koja omogućuje umjetno stvaranje mikroklimatskih uvjeta koji vladaju rudnicima soli, razvila se moderna haloterapija.
Prostorija u kojoj su umjetno stvoreni mikroklimatski uvjeti nužni za provođenje haloterapije zove se slana komora. U nju se odgovarajućom aparaturom upuhuje suhi slani aerosol koji u odgovarajućoj koncentraciji dominantno sadržava čestice veličine 2-5 mikrometara. Prostor s ovakvim mikroklimatskim uvjetima ima nekoliko osnovnih karakteristika: ne sadržava mikroorganizme niti alergene, obilno prisutne negativno nabijene čestice soli dovode do ionizacije zraka pri čemu stvoreni negativni ioni osiguravaju dodatni pozitivni terapeutski efekt, navedeni prostor ima stabilnu vlažnost (40-60 %) i konstantnu temperaturu (18-24 °C). Svi navedeni mikroklimatski uvjeti izrazito su povoljni za respiratorni sustav.
Sam suhi slani aerosol, koji s obzirom na dimenziju svojih čestica dospijeva do najdubljih dijelova respiratornog sustava, poboljšavanjem reoloških svojstava sluzi olakšava njezino uklanjanje iz respiratornog sustava te ima rehidratantno djelovanje na razini sluznice pa lokalno smanjuje edem i poboljšava mikrocirkulaciju. Uz to inhibira i rast patogenih mikroorganizama te poboljšava stanično čišćenje sluznice od različitih udahnutih čestica. Zbirni rezultat djelovanja suhog slanog aerosola na respiratorni sustav je mukolitički (razrjeđivanje sluzi), bronhodrenažni (lakše uklanjanje sluzi) i protuupalni. Protuupalnim djelovanjem smanjuje se hiperaktivnost bronha i reducira učestalost bronhospazama.

Ova metoda predstavlja pomoć u liječenju različitih bolesti respiratornih bolesti, u odraslih najčešće pri liječenju KOPB-a,astme,sinusitisa,dugotrajnog kašlja,bronhiektazija,  a u djece pri liječenju i rehabilitaciji tijekom poboljšanja ili između epizoda ponavljajućih bronhoopstrukcija (astme),bronhitisa, laringitisa, rinitisa, kašlja, kašlja noću, alergija.
Haloterapija kod odraslih

Olakšava probleme kroničnih plućnih bolesti (astma, upala pluća, bronhitis, cistična fibroza, KOPB, sinusitis, rinitis, bronhiektazije, kronične infekcije, dugotrajni kašalj, adenoiditis...)
Čisti dišne putove od štetnih čestica zraka i duhanskog dima.
Poboljšava dermatološke probleme kroz revitalizacijsko djelovanje i čišćenje kože jer haloterapija potiče aktivnost stanica kože i time rješava probleme upalnih stanja kože (dermatitis, psorijaza).
Eliminira kronični umor i depresiju.
Dosadašnja iskustva su pokazala da se kod odraslih stanje poboljša preko 85%.
 
Terapija se provodi u trajanju od 40 do 55 minuta, kroz 10-30 dana. Ovisno o izraženosti simptoma bolesti obično se ponavlja 1-3 puta godišnje.

Tijekom trajanja terapije odrasli mogu uživati u udobnim ležaljkama čitati ili uz slušanje meditativne glazbe koja se koristi i uz reiki terapije jednostavno se opustiti, možete doći i u paru pa terapiju provesti uz ugodan razgovor u nesvakidašnjem ambijentu. Uvijek je važno za vrijeme trajanja terapije disati duboko i pravilno, jer time pojačavate i sam učinak terapije.
Haloterapiju mogu koristiti i trudnice i osobe starije životne dobi.
Haloterapija kod djece

Suhi aerosol je glavni čimbenik haloterapije, aerosol pronalazi put kako da lokalno pojača dječji imunitet i biocenozni respiratorni sustav, čisteći protu-upalno.
Pedijatrijska i pulmološka istraživanja su pokazala da nakon 10-12 terapija i to 1-2 puta godišnje, dužina bolesti kod predškolske i školske djece se smanjuje 1,5 puta.
Haloterapija ne samo da reducira samo stupanj oboljenja kod akutne faze respiratorne bolesti 2 puta, već reducira komplikacije od mogućih dalekosežnih infekcija. Također, haloterapija ne smanjuje samo broj akutnih oboljenja nego i ne dozvoljava daljnje pogoršavanje kroničnih bolesti kod predškolske i školske djece, kao što su: astma, alergije, bronhitis, upale uha, upale grla, česte infekcije dišnih putova, dugotrajni ķašalj i druge.
Djeca u slanoj sobi  primaju terapiju kroz igru i zabavu. Pod u slanoj sobi pruža osjećaj igranja u pješčaniku ili plaži. Oko njih se nalaze kantice, lopatice, grablje, kockice za slaganje i knjige koje im možete čitati. Uz dijete se za vrijeme terapije u slanoj sobi nalazi i roditelj ili osoba koja je dovela dijete, djeca dobi do 14 godina uvijek su u obaveznoj pratnji jedne odrasle osobe koja je uključena u cijenu terapije i koja ne nadoplaćuje boravak u slanoj sobi.
Imunološki sustav kod djece je još uvijek prilagodljiv stoga se haloterapijom ojačava imunitet i doza uzimanja lijekova se vremenom smanjuje.
Haloterapija je prirodna metoda liječenja i nije u interakciji sa medikamentoznom terapijom koju dijete koristi.

Terapija se provodi u trajanju od 20 do 40 minuta, kroz 10 do 30 dana, ovisno o dobi djeteta i izraženosti simptoma bolesti, obično se ponavlja 1 do 2 puta godišnje.
Haloterapiju mogu koristiti i bebe.
 
   
Slana Soba Split
a. Roosevelta 54, 21000 Split - Hrvatska
m. +385 98 910 1853 - e. slanasobasplit@gmail.com
 
 

 

 

© 2015 - Slana Soba Split